CodeWeek2017


2017-ben 5. alkalommal került sor a CodeWeek eseménysorozatra, melynek magyarországi koordinátora az IVSZ volt.
Iskolánk ebben az évben is aktívan részt vett ebben a remek kezdeményezésben. Nemcsak informatika órákon foglalkoztak a tanulók programozással, hanem más tanórákon is, pl. magyarórán, történelemórán, német foglalkozáson. Ekkor a tananyaghoz kapcsolódóan unplugged játékokkal, titkosírás megfejtésével gyakorolták a kódolást tanulóink.

Szerettük volna, ha iskolánk minden tanulója életkorának megfelelő játékos feladatok segítségével megismerkedik a programozás alapjaival, ezért több délután is lehetőséget biztosítottunk számukra a kódolásra. 


Az első alkalomra október 11-én került sor, amikor főleg az 1-2. osztályosokat vártuk szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel. Nagyon jó hangulatban telt a délután, hiszen mindenki megtalálta a neki tetsző játékot. A labirintus megoldása senkinek nem okozott nehézséget. Sokan kódoltak Blue-Bot-tal, sőt, egymásnak is raktak ki pályákat. Örültek, amikor a robot jól teljesítette a feladatot. Ozobot-ot színkódok segítségével programozták a kicsik, amiben szüleik is segítettek nekik. 

A robotok mellett a másik kedvenc a tablet volt, amit szinte nem is akartak letenni a gyerekek. 
Itt két játék közül választhattak: Programozás kicsiknek, ahol egy robotot kellett irányítani, illetve a Scratch Jr. Ez utóbbinál az egyik kisgyerek maga is rajzolt szereplőt.

Jó volt látni, hogy mindenki jól érezte magát. Többen mondták, hogy jövőre is jönnek.A 3-4. osztályosokat október 18-án vártuk kódolásra. Ők is programozták a két robotot, használták a tabletet, illetve bináris kódolásos feladatokat oldottak meg. Ez utóbbi volt a legnehezebb számukra, de azért sokan sikeresen megbirkózak ezzel a feladattal. 

Minden felsős tanuló informatikaórákon több programot is kipróbált, így mindenki megtalálta a neki legjobban tetsző alkalmazást.. 

A használt alkalmazások a szófelhőben láthatók:Összefoglalva elmondható, hogy mindenki nagyon jól érezte magát a programozós délutánokon, hiszen kicsik és nagyok játékos formában gyakorolták a kódolást.
Nagyon jónak tartjuk ezt az eseménysorozatot. 
Várjuk jövőre a folytatást!